keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Wastebusters -tutkimusprojektin toimittama kirja ”Food Waste Management: Solving the Wicked Problem” julkaistu


Wastebusters -tutkimushankkeen tutkijat Elina, Nina, Malla ja Anna ovat toimittaneet kirjan, joka käsittelee ruokahävikkiongelman mahdollisia ratkaisuja Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Kirja on tärkeä avaus, sillä ruokahävikin tutkimus on vasta siirtymässä syiden selvittämisestä ratkaisujen kehittämiseen. Kirja koostuu 16 eri tutkimusartikkelista ja kokoaa yhteen kirjoittajia sekä näkökulmia ruokahävikkiongelman mahdollisiin ratkaisuihin eri maista.  Teos jakautuu neljään osaan, joiden artikkelit lähestyvät ruokahävikin ratkaisuja eri tarkastelukulmista.

Ensimmäinen osa käsittelee yksilöiden ruokahävikkiin liittyvän toiminnan muuttamista kuluttajien ja yritysten keskuudessa. Tässä osiossa ruokahävikin vähentämistä tutkitaan kotitalouksissa, ruokakaupoissa ja ravintola-alalla. Toisessa osassa kirjoittajat tarkastelevat ruokahävikkiä ruokajärjestelmän toiminnan näkökulmasta. Tämä osio käsittelee muun muassa ruokahävikkiaktivismia ja sen vaikutusta yritysmaailmaan sekä ei-inhimillisten toimijoiden yhteyttä ruokahävikin syntyyn ja ehkäisyyn. Kolmas osa tutkii ruokahävikkiin kytkeytyvien sosiokulttuuristen merkitysten rakentumista. Osiossa tutkijat tarkastelevat kuluttajiin liitettäviä oletuksia ruokahävikkikampanjoissa, ruokahävikkiin liittyviä teemoja ja hyveitä maatalous- ja kulutusyhteiskunnassa sekä kuluttajien aktivoimista ruokahävikin vähentämiseen suomalaisessa mediadiskurssissa. Kirjan neljäs osa keskittyy käytännön ratkaisujen tarkasteluun. Tässä osiossa tutkitaan muun muassa hyönteisten hyödyntämistä ruokahävikin vähentämisessä sekä ruokahävikin vähentämiseen tarkoitettuja sovelluksia.

Kirja on nyt tilattavissa sekä online -että paperiversiona kustantajan kotisivuilta: https://www.palgrave.com/gp/book/9783030205607. Osa kirjan artikkeleista on myös avoimesti luettavissa. Artikkelit voi lukea osoitteessa https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-20561-4.

-Taru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti