Wastebusters
-tutkimushankkeen tutkijat Elina, Nina, Malla ja Anna ovat toimittaneet kirjan,
joka käsittelee ruokahävikkiongelman mahdollisia ratkaisuja Euroopassa,
Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Kirja on tärkeä avaus, sillä ruokahävikin
tutkimus on vasta siirtymässä syiden selvittämisestä ratkaisujen kehittämiseen.
Kirja koostuu 16 eri tutkimusartikkelista ja kokoaa yhteen kirjoittajia sekä
näkökulmia ruokahävikkiongelman mahdollisiin ratkaisuihin eri maista. Teos jakautuu neljään osaan, joiden artikkelit
lähestyvät ruokahävikin ratkaisuja eri tarkastelukulmista.
Ensimmäinen
osa käsittelee yksilöiden ruokahävikkiin liittyvän toiminnan muuttamista
kuluttajien ja yritysten keskuudessa. Tässä osiossa ruokahävikin vähentämistä
tutkitaan kotitalouksissa, ruokakaupoissa ja ravintola-alalla. Toisessa osassa
kirjoittajat tarkastelevat ruokahävikkiä ruokajärjestelmän toiminnan näkökulmasta.
Tämä osio käsittelee muun muassa ruokahävikkiaktivismia ja sen vaikutusta
yritysmaailmaan sekä ei-inhimillisten toimijoiden yhteyttä ruokahävikin syntyyn
ja ehkäisyyn. Kolmas osa tutkii ruokahävikkiin kytkeytyvien sosiokulttuuristen
merkitysten rakentumista. Osiossa tutkijat tarkastelevat kuluttajiin liitettäviä
oletuksia ruokahävikkikampanjoissa, ruokahävikkiin liittyviä teemoja ja hyveitä
maatalous- ja kulutusyhteiskunnassa sekä kuluttajien aktivoimista ruokahävikin
vähentämiseen suomalaisessa mediadiskurssissa. Kirjan neljäs osa keskittyy
käytännön ratkaisujen tarkasteluun. Tässä osiossa tutkitaan muun muassa
hyönteisten hyödyntämistä ruokahävikin vähentämisessä sekä ruokahävikin
vähentämiseen tarkoitettuja sovelluksia.
Kirja
on nyt tilattavissa sekä online -että paperiversiona kustantajan kotisivuilta: https://www.palgrave.com/gp/book/9783030205607.
Osa kirjan artikkeleista on myös avoimesti luettavissa. Artikkelit voi lukea
osoitteessa https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-20561-4.
-Taru
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti