Wastebusters-tutkimusryhmän artikkeli Mottainai!—A Practice
Theoretical Analysis of Japanese Consumers’ Food Waste Reduction on juuri julkaistu Sustainability-lehdessä. Artikkeli
käsittelee japanilaisten kuluttajien ruokahävikin vähentämisen käytäntöjä
käytäntöteoreettisesta näkökulmasta. Paperi perustuu Noora Sirolan tänä vuonna
kulutustutkimuksen seuran gradupalkinnon voittaneeseen graduun. Koska
artikkelin aineisto on kerätty japanilaisten kuluttajien kodeista, artikkeli
mahdollistaa ennen kaikkea kulttuuristen tekijöiden vertailun ruokahävikin vähentämiseen
liittyvien käytäntöjen yhteydessä.
Artikkeli yhdistää päiväkirjatutkimusta, monipaikkaista
etnografiaa ja digitaalista etnografiaa. Nämä tutkimusmenetelmät ovat
mahdollistaneet visuaalisen datan ja tekstiaineiston yhdistämisen tutkimuksessa.
Tutkimuksen osallistujat ovat saaneet itse kirjata ja kuvata tilanteita, jotka
ovat heidän mielestään merkittäviä ruokahävikin synnyn ja vähentämisen kannalta.
Aineiston keruussa hyödynnettiin EtHOs-nimistä puhelinsovellusta, joka
mahdollistaa esimerkiksi erilaisten tehtävien antamisen tutkittaville sovelluksen
välityksellä.
Artikkelin tuloksista kävi ilmi muuan muassa, että
japanilaiselle keittiölle tyypillinen tapa käyttää ruoanlaitossa pieniä määriä
monia erilaisia ruokatuotteita johtaa pienempiin pakkauskokoihin ja auttaa
kuluttajia sen myötä vähentämään hävikkiä. Tulokset myös osoittavat, että käsitys
ruokahävikistä on Japanissa erilainen verrattuna Länsimaiseen kulttuuriin:
japanilaiset kuluttajat osasivat hyödyntää luovalla tavalla esimerkiksi kalan
ruotoja ja nahkaa ruoanlaitossa. Tutkimuksen tuloksista voi lukea lisää myös
Noora Sirolan aiemmin gradunsa pohjalta kirjoittamasta blogikirjoituksesta: http://wastebustersfinland.blogspot.com/2018/04/nakokulmia-ruokahavikkiin-nousevan.html.
Kokonaisuudessaan artikkeli nostaa tärkeällä tavalla esille,
miten kulttuurinen konteksti vaikuttaa ruokahävikin syntyyn ja ehkäisyyn. Tämä
on tärkeää erityisesti siksi, että suuri osa ruokahävikkitutkimuksesta on tehty
länsimaisessa kontekstissa, vaikka myös Aasian tiheästi asutut alueet ovat keskeisessä
roolissa globaalissa ruokahävikkiongelmassa.
Artikkeli on avoimesti luettavissa täällä: https://www.mdpi.com/2071-1050/11/23/6645/htm.
Artikkelin viittaustiedot: Sirola, N., Sutinen, U-M., Närvänen, E.,
Mesiranta, N. & Mattila, M. (2019). Mottainai!—A Practice Theoretical Analysis of
Japanese Consumers’ Food Waste Reduction. Sustainability 11(23), https://doi.org/10.3390/su11236645.
-Taru
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti