Helmikuun loppupuolella, kirpakan kylmänä torstaina järjestimme Pirkanmaan
Marttojen kanssa suunnittelutyöpajan yhteistyön tekemisestä ruokahävikin
vähentämiseksi. Paikalle saapui Wastebusters-projektin edustajien lisäksi
Marttoja useasta paikallisyhdistyksestä suunnittelemaan uudenlaista
työpajamuotoista tutkimusyhteistyötä, jonka tarkoituksena on hyödyttää molempia
osapuolia. Ennen varsinaista työpajojen käytännön suunnitteluosuutta
keskustelimme kuitenkin yleisellä tasolla ruokahävikin eri ulottuvuuksista.
Suunnittelun tykötarpeita. |
Keskustelussa nousi esiin ruokahävikin monipuolisuus: sitä syntyy
jokaisessa ruoantuotannon vaiheessa, aina ruoan tuottajilta kuluttajiin asti.
Martat toivat esiin monia käytännön seikkoja, jotka heidän kokemuksensa mukaan
vaikuttavat hävikin syntymiseen tai sen välttämiseen: perhemuoto (esimerkiksi
kahden aikuisen talous tai lapsiperhe ja lasten ”ylijäämäruoka”), etäisyys
kaupoista (onko esimerkiksi päivittäin kaupassa käyminen mahdollista vai ei)
sekä pakkaseen helposti unohtuvat ”vuosikertaruoat”.
Keskustelussa pohdittiin myös Marttojen mahdollisuuksia vaikuttaa
laajemmalla tasolla tietoisuuteen ruokahävikistä ja siihen läheisesti
kytkeytyvästä elintarvikehygieniasta. Yleinen mielipide osallistujien
keskuudessa tuntui olevan, että hävikkiruoan käyttämisessä ovat vastakkain
yhtäältä pelko ja tietämättömyys ruoan säilymisestä ja toisaalta turvallisuus:
kuluttajalla pitäisi olla riittävästi arkitietoa hävikkiruoan turvallisesta
käyttämisestä.
Suunnittelutyöpajan loppupuolella aloimme miettiä yhdessä, miten
tutkimusyhteistyö käytännössä järjestetään. Järjestämme Marttojen kanssa kevään
aikana yhteensä neljä työpajaa, joissa osallistujat yhdessä tekemällä ideoivat
ruoka-annoksia yleisimmin hävikkiin päätyvistä raaka-aineista. Työpajojen
raaka-aineet eivät ole etukäteen osallistujien tiedossa: ideana on luoda arkea
vastaava tilanne, jotta päästäisiin kiinni siihen, miten hävikkiruoan kanssa
jokapäiväisessä elämässä toimitaan. Samalla pohditaan, millä kaikilla tavoilla
hävikkiä voitaisiin estää arjen kiireessä. Työpajojen tarkoituksena on tuoda
tutkimusta lähemmäs kuluttajakansalaisia – tässä tapauksessa Marttoja – sekä
samalla auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin kuluttajien arjen toimintaa,
mikä toivottavasti auttaa vähentämään ja estämään ruokahävikkiä. Tavoitteena on
siis tuottaa yhdessä tietoa tärkeästä aiheesta sekä levittää tietoisuutta
käytännön keinoista, joilla ruokahävikkiä on mahdollista vähentää.
Suunnittelutyöpajassa tunnelma oli innostunut ja iloinen. Odotammekin
antoisaa yhteistyötä Marttojen kanssa!
Marttojen opetuskeittiö Tampellassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti