Osallistuin kesäkuun alussa YK:n järjestämään STI-foorumiin (Third Annual Multi-stakeholder Forum on Science, Technology and Innovation for the Sustainable Development Goals), New Yorkissa. Kyseinen foorumi järjestettiin siis kolmatta kertaa, ja sen tarkoituksena on tuoda yhteen tutkijoita, poliitikkoja ja yrityksiä kestävän kehityksen tavoitteiden ympärillä. Osallistumiseni kyseiseen foorumiin mahdollisti Unipid–verkoston FinCeal+-projekti.
STI-foorumi järjestettiin YK:n päärakennuksella New
Yorkissa, joten puitteet olivat jo sinänsä upeat hienolle tapahtumalle. Mukana
omassa delegaatiossamme oli tutkijoita eri yliopistoista, sekä FinCeal+
-projektin koordinaattorit. Lisäksi paikalla oli Suomesta myös ministeriöiden ja
kaupunkien edustusta. Vierailimmekin muutaman kerran myös Suomen YK:n pysyvässä
edustustossa, jossa meitä isännöi Suomen YK:n edustuston suurlähettiläs Kai
Sauer.
| ||
Eräs mielenkiintoisimmista yrityksistä Global Solutions
Summitissa oli mielestäni Solar Sister, joka yhdistää aurinkoenergian
hyödyntämisen ja naisten aseman parantamisen kehittyvissä maissa. Yritys on
perustanut useampaan Afrikan maahan naisyrittäjien muodostaman verkoston, joka
myy esimerkiksi aurinkoenergialla toimivia lamppuja, latureita ja liesiä.
Yritystoiminta ja sen markkinointi perustuu paljolti samoihin
kulutusyhteisöllisyyden ajatuksiin, joista itse olen väitellyt vuonna 2013.
Yritys luottaa markkinoinnissaan paikallisten naisten muodostamiin
ystävyysverkostoihin ja yhteisöihin, joiden kautta viesti uusista tuotteista
siirtyy eteenpäin asiakkaille. Tuotteet koetaan luotettavina, kun niitä myyvät
yhteisöjen jäsenet. Samalla nämä naiset toimivat pienyrittäjinä ja he saavat
näin paremman toimeentulon perheelleen.
Varsinaisessa STI-foorumissa minua kiinnosti erityisesti
sessio, jossa käsiteltiin SDG 12:a eli ”STI For sustainable consumption and
production patterns” – kestävämpiä kulutuksen ja tuotannon tapoja. Tässä
sessiossa kuultiin myös yksi ruokahävikin vähentämiseen keskittyvän start up-
yrityksen esitys. Kyseinen start up on nimeltään FoPo Food
Powder ,joka valmistaa
erilaisia jauheita hävikkiuhanalaisista hedelmistä ja vihanneksista.
Muuttamalla näiden koostumusta jauheen muotoon, saadaan niiden elinaikaa
esimerkiksi kaupan hyllyllä pidennettyä jopa kahteen vuoteen asti. Yrityksen
perustajat ovat opiskelijoita, jotka osallistuivat yritysideallaan kilpailuun
ja lähtivät sitä kautta hankkimaan sille rahoitusta. Odotan innolla yrityksen
tuotteita myyntiin myös Suomen marketteihin!
High Linella kävelemässä.
Sessiossa liittyen SDG12: n puheenjohtajana oli Suomesta VTT:n Senior Advisor Anne Ritschkoff, joten suomalainen tiedeosaaminen oli hienosti edustettuna teemassa. Session aikana käsiteltiin sekä kiertotalouteen että jakamistalouteen liittyviä teemoja ja myös ruokahävikkiin liittyvää problematiikkaa. Esimerkiksi johtaja Shenggen Fan (International Food Policy Research Institute, IFPRI) oli yksi puhujista, keskittyen globaalin ruokajärjestelmän haasteisiin. Itselleni oli hienoa huomata, miten vahvan jalansijan ruokahävikin vähentämisen tavoitteet ovat saamassa maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi IFPRI:n viimeisimmän ”2018 Global Food Policy Report”: in mukaan, mikäli terveellisemmän ruokavaliomuutoksen, parantuvan tuotantotehokkuuden ja vähenevän ruokahävikin määrän tavoitteissa onnistutaan, vuonna 2050 on mahdollista ruokkia 9.5 miljardia ihmistä kestävästi (Stordahlen & Fan, 2018). Tämän hetkinen arvio maapallon väestöstä vuonna 2050 on 9.8 miljardia, mutta väestönkasvun hillitseminen on toki myös yksi kestävän kehityksen tavoitteista.
Times Squaren vilinää. |
- Elina
Lähteet:
Stordahlen,
G. & Fan, S. 2018. ”The Global Food System under Radical Change”, 2018 Global food policy report.
Washington, DC: International Food Policy Research Institute. https://doi.org/10.2499/9780896292970
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti