perjantai 2. joulukuuta 2016

Kahvinporot - biojäteastian murheenkryyni?

Näyttääkö näky tutulta?


Vaikka ruokahävikin saisikin aivan minimiin, usein kahvinporot tuovat täytettä biojäteastiaan. Tältä varmasti näyttää biojäteastia erityisesti työpaikoilla. Kahvinporoja ei lueta useinkaan suoraan ruokahävikiksi, sillä kyse ei ole ruoasta, joka olisi joskus ollut syömäkelpoista. Joka tapauksessa kahvinporot ovat orgaanista jätettä, joka kuuluu biojätteeseen ja vie usein astiasta suuren osan.


Kahvi on siitä erikoinen ruoka-aine, että vain pienen pieni murto-osa kahvipavuista päätyy todellisuudessa juotavaan kahviin. Yllättävän suuri osa kokonaishävikistä niin ikään syntyy siitä, että kahvia kaadetaan viemäristä alas. Kekseliäät ihmiset ympäri maailmaa ovat keksineet erilaisia tapoja kahvinporojen käyttöön, jotta kahvipavuista saataisiin mahdollisimman iso osa hyötykäyttöön. Seuraavat vinkit eivät perustu tieteellisiin lähteisiin, vaan ovat vinkkejä, joita ihmiset ovat jakaneet. Osa vinkeistä on sellaisia, joita ei ole edes tullut ajatelleeksi.


Kahvinporot....

...voidaan käyttää osterivinokkaiden kasvattamiseen. Kurkkaa esimerkiksi Helsienen verkkosivut aiheen tiimoilta.

...on mahdollista hyödyntää kauneudenhoidossa. Kahvinporoja on käytetty mm. saippuoissa ja kuorintavoiteissa.

...voivat toimia lannoitteena happamasta pitäville kasveille tai luonnollisina ötököiden karkottajina.

...taittavat pahoja hajuja.


Ulla-Maija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti