perjantai 9. syyskuuta 2016

Hävikkiruokafestareiden tunnelmia

Hävikki on paitsi tieteellisestä ja yhteiskunnallisesta, myös arkipäiväisestä näkökulmasta päivänpolttava keskustelunaihe. Kauppojen ja ravintoloiden hävikki on herättänyt paljon keskustelua mediassa. Isot toimijat - kuten juurikin kaupat, ravintolat ja muut ruokalat - ovat usein olleet syyttävän sormen kohteena, kun on puhuttu hävikistä. Viime aikaiset tutkimukset ovat kuitenkin valottaneet ruokahävikin alkuperää laajemmin. Suuret toimijat eivät olekaan kaikkein suurimpia hävikintekijöitä, vaan tavallisilla kotitalouksilla on merkittävä osa hävikin aiheuttajina. On sanottu, että jopa n. 40 % ruokahävikistä syntyy tosiasiassa kotitalouksissa. Syyttävä sormi pitäisikin ainakin osittain kohdistaa peiliin, sillä tavalliset kuluttajat aiheuttavat liki puolet ruokahävikistä.

Hävikkiviikko on yksi esimerkki siitä, kuinka keskustelu ruokahävikistä on tuotu tavallisten ihmisten arkeen mukaan. Hävikkiviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä hävikin vähentämiseen ja ruoan arvostuksen lisäämiseen. Tänä vuonna Hävikkiviikko järjestettiin neljättä kertaa, ja mukana oli ennätyksellinen määrä yhteistyökumppaneita. Hävikkiviikko on osallistanut paljon myös kuluttajia. Jos tarkastelee esimerkiksi Instagramia ja Twitteriä, löytyy hashtägillä #hävikkiviikko paljon kuvia, vinkkejä ja linkkejä tavallisilta kuluttajilta. Hävikkiviikko huipentui Hävikkiruokafestivaaleihin 3.-4.9.2016, jotka järjestettiin Helsingissä Kulttuurikeskus Korjaamolla. Samaan aikaan myös muutamalla muulla paikkakunnalla oli erilaisia hävikkiin liittyviä tapahtumia. 

Kuultuamme Hävikkiruokaviikosta ja etenkin viikon päätösjuhlasta, päätimme pistää yhden tutkijan ja kameran Helsingin junaan, suuntana Korjaamo. Näin pääsisimme aitiopaikalle "haistelemaan" tunnelmia sekä kohtaamaan ruokahävikistä ja sen vähentämisestä kiinnostuneita ihmisiä, yrityksiä ja yhdistyksiä. Paikalla olikin ilahduttavan paljon väkeä. Selkeästi ruokahävikistä ollaan innostuneita ja kiinnostuneita! Tässä kuvamaistiaisia tapahtumasta:
 


HSY:n pisteellä pääsi leikkimään hävikkiin liittyvillä magneettitauluilla


Helsingin yliopiston piste

Kuluttajaliitto esitteli pöydällään vuoden hävikkimäärää
Hävikkiruoka-aiheinen Sanna Peurakosken valokuvanäyttely HUKKAAN

Korjaamon ulkopuolella oli Alepan hävikkiruokakauppa, jossa myytiin pian vanhenevia tuotteita edulliseen hintaan
Iltapäivää kohti mennessä roskakalaburgerijono kasvoi pitkäksi
Lauantain ohjelmaan kuului myös Kuluttajaliiton, Sitran, Motivan ja Luken järjestämän hävikkikilpailun voittajien julkistaminen. Kilpailussa oli kolme kategoriaa; peruskoulu,yritysinnovaatiot ja kaikille avoin sarja. Iltapäivän tilaisuudessa palkinnon saivat From Waste to Taste, Lunchie, ResQ Club, Mysteeriboxi ja Laanilan koulu. Tästä linkistä löytyy lisätietoa voittajista. 
Yritysinnovaatio-kategorian voittajien Lunchie ja ResQ Clubin edustajat
Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen alkoi Yle Puheen järjestämä mielenkiintoinen paneelikeskustelu ruokahävikistä. Pätkiä keskustelusta on kuunneltavissa Yle Areenasta (kuuntele).

Paneelikeskustelussa mukana olivat kotitalousopettaja ja Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen, tutkija Galina Kallio, kuluttaja-aktiivi ja bloggari Mari Koistinen sekä kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask.

Kaiken kaikkiaan hävikkiruokafestareilla vierailusta jäi hyvä fiilis! On upeaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään näinkin tärkeän asian tiimoilta.

- Ulla-Maija
TallennaTallenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti